قهوه نوشیدنی محبوب بسیاری از ماست. عطر دلنشین و خاصیت انرژیزایی آن، باعث میشود تا در طول روز احساس سرحالتری داشته باشیم. اما آیا تا به حال به تاثیر قهوه بر خواب فکر کردهاید؟ قهوهای که به ما انرژی میدهد، میتواند خواب شبانهمان را بر هم بزند؟ خیلی از ما دوست داریم روزمان را با قهوه شروع کنیم اما این موضوع می تواند به نتایجی منجر شود که ممکن است چندان مطلوب ما نباشد. بله! قهوه تاثیری فراتر از تصور بر روی خواب ما دارد.
قهوه : دوست روزهای پرانرژی، اما دشمن خواب آرام؟
راز انرژیبخشی قهوه در مادهای به نام کافئین نهفته است. کافئین یک ماده محرک است که با ورود به بدن، مانع از اتصال آدنوزین (مولکولی که باعث خواب آلودگی میشود) به گیرندههای عصبی مغز میشود. در نتیجه، احساس خستگی به تعویق میافتد و هوشیاری افزایش پیدا میکند. این اثر کافئین معمولا پس از 15 الی 30 دقیقه آشکار میشود و تا ساعتها بسته به شرایط در بدن باقی میماند. به همین دلیل است که مصرف قهوه در ساعات پایانی شب میتواند خوابیدن را با مشکل مواجه کند. پس باید توجه نمود که قهوه هایی که شامل مقادیر بالایی کافئین است می تواند تاثیر چند برابری بر خواب بگذارند چرا که کافئین از نظر علمی به نوعی در طبقه بندی دارویی محرک روانگردان جای می گیردو همان طور که گفته شد کافئین می تواند ما را بیدار نگهدارد و هوشیاری ما را بالاتر از سطح معمولی می برد. اما دو ویژگی اضافی و البته پنهان در خصوص کافئین وجود دارد که ممکن است برخی از افراد از آن مطلع نباشند؛ مدت زمان عملکرد کافئین در بدن و تاثیر آن بر کیفیت خواب.
مدت عملکرد کافئین در بدن
اولی، مدت عملکرد فعال کافئین در بدن ماست. کافئین برای افراد بالغ حدود 6 ساعت است البته بعد حدود الی ساعت 50 % کافئین مصرفی شما همچنان در بدن شما وجود دارد و در سیستم های مختلف بدن شما در حال گردش است. اما آنچه که برخی نمی دانند این است که یک چهارم از عمر کافئین تا حدود 10 تا 12 ساعت روی بدن تاثیر دارد. به عبارت دیگر چنانچه شما یک فنجان قهوه در ساعت 2 بعد از ظهر میل کنید یک چهارم از کافئین مصرفی می تواند در نیمه شب بر مغر شما هنوز تاثیر داشته باشد و فعال باشد که این منجر می شود که شخص نتواند به راحتی بخوابد و یا خواب مناسبی نداشته باشد.
تاثیر بر کیفیت خواب
موضوع بعدی که درباره کافئین مهم است که بدانیم این است کافئین می تواند کیفیت خواب شما تغییر دهد. برخی از افراد ادعا می کنند که ما می توانیم همراه با شام اسپرسو بخوریم و بعدش به راحتی بخوابیم و خواب بمانم و بیدار نشوم. اما باید گفت حتی اگر چنین ادعایی هم درست باشد آن میزان کافئین موجب می شود که خواب عمیق و حرکات غیر سریع چشمی را کاهش داده شود که این مربوط به مراحل سوم و چهارم از حرکت غیر سریع چشم در خواب می شود و به نوعی خواب عمیق ترمیمی محسوب می شود. در نتیجه شما می توانید روز بعد بیدار شوید اما حس رفرش و سرحال بودن ندارید و احساس نمی کنید که خستگی تان با خواب در رفته باشد. شما یادتان نمی آید که چگونه به خواب رفته و بیدار شده اید و یا مشکلی برای به خواب رفتن داشته باشید. در حقیقت شما ارتباط این حالات و نوشیدن قهوه را درک نمی کنید اما با این وجود به این نتیجه می رسید که برای بیدار شدن بجای یک فنجان قهوه مجبورین دو فنجان قهوه مصرف کنین تا ذهن خود را هوشیار و بیدار کنید.
میزان تاثیر قهوه در اختلال خواب
تاثیر قهوه بر خواب افراد مختلف، متفاوت است. برخی افراد با مصرف یک فنجان قهوه در شب مشکلی برای خوابیدن ندارند، در حالی که برخی دیگر حتی با مصرف مقدار کمی قهوه دچار بیخوابی میشوند. این تفاوت میتواند ناشی از عوامل مختلفی مانند:
- میزان حساسیت به کافئین: افراد به میزانهای مختلفی نسبت به کافئین حساسیت نشان میدهند. برخی افراد به طور طبیعی نسبت به کافئین حساستر هستند و مصرف کم آن هم میتواند بر خوابشان تاثیر بگذارد.
- سن: به طور کلی، با افزایش سن، حساسیت بدن نسبت به کافئین کاهش پیدا میکند. بنابراین، افراد مسنتر معمولا نسبت به جوانان، تاثیر کمتری از قهوه بر خواب خود احساس میکنند.
- وضعیت سلامتی: برخی شرایط پزشکی مانند اضطراب، افسردگی و مشکلات گوارشی میتوانند باعث اختلال در خواب شوند و مصرف قهوه این مشکل را تشدید کند.
- عادت به مصرف قهوه: افرادی که به طور مرتب قهوه مصرف میکنند، ممکن است نسبت به افرادی که به ندرت قهوه مینوشند، تحمل بیشتری نسبت به کافئین داشته باشند و تاثیر کمتری بر خوابشان بگذارد.
چگونه از تاثیر قهوه بر خواب بکاهیم؟
اگر جزو افرادی هستید که قهوه را دوست دارید، اما نمیخواهید خواب شبانهتان تحت تاثیر قرار گیرد، چند راهکار ساده وجود دارد:
- مصرف قهوه را در ساعات پایانی روز محدود کنید. توصیه میشود حداقل 6 ساعت قبل از خواب از مصرف قهوه خودداری کنید.
- به جای قهوه، از نوشیدنیهای بدون کافئین مانند چای سبز یا بابونه استفاده کنید. دمنوش بابونه به دلیل داشتن خاصیت آرامشبخش، میتواند به داشتن خوابی راحت کمک کند.
- به تدریج میزان مصرف قهوه را کاهش دهید. اگر به مصرف روزانه قهوه عادت دارید، به تدریج میزان آن را کم کنید تا بدن شما با کاهش کافئین سازگار شود.
- به بدن خود گوش دهید. اگر متوجه شدید که مصرف قهوه بر خواب شما تاثیر منفی میگذارد، میزان مصرف آن را کم کنید یا به طور کلی آن را از برنامه غذایی خود حذف کنید.
- اگر به نوشیدن قهوه علاقه دارید در زمان خرید قهوه توجه کنید که از قهوه های فاقد کافئین و یا انواع قهوه با کافئین کمتر استفاده کنید.
قهوه بنوشید، اما با خواب شبانه خود قهر نکنید!
قهوه میتواند نوشیدنی مفیدی برای افزایش انرژی و بهبود عملکرد ذهنی باشد. اما فراموش نکنید که مصرف بیش از حد یا مصرف آن در ساعات نامناسب میتواند خواب شبانه شما را بر هم بزند. با رعایت نکات سادهای که در این مقاله ذکر شد، میتوانید از فواید قهوه بهرهمند شوید و در عین حال، خواب آرام و راحتی را تجربه کنید.
حالا با توجه به آنچه گفته شد باید گفت که برای تجربه خواب خوب باید مراقب باشیم که چه زمانی قهوه مصزف می کنیم و به شرایط و درصد کافئین قهوه ای که مصرف می کنید توجه کنید برای این کار مناسب است با مشاوران قهوه رفرششو تماس بگیرید. همچنین باید گفت علاوه بر قهوههای خوشعطر و باکیفیت، مجموعهی رفرش شو انواع دمنوشهای گیاهی مانند دمنوش بابونه را نیز ارائه میدهد که میتواند به داشتن خوابی آرام کمک کند. برای مشاهدهی محصولات ما و خرید آنلاین، به وبسایت ما مراجعه کنید.
دسته بندی:
برچسب ها:
آنچه در این مقاله میخوانید:
عضویت در خبرنامه شاپکس
دیدگاه مشتریان
دیدگاهشما لغو پاسخ
منتخب سردبیر
آیا از کیست تخمدان رنج میبرید؟ آیا به دنبال راههای طبیعی و موثر برای…
زمان مطالعه 3 دقیقه
قورمه سبزی یکی از غذاهای محبوب و پرطرفدار ایرانی است که معمولاً به عنوان…
زمان مطالعه 6 دقیقه
روغن کندش، یک روغن گیاهی طبیعی است که از دانههای کندش استخراج میشود. این…
زمان مطالعه 9 دقیقه
آش رشته نذری یکی از سنتهای قدیمی و ارزشمند ایرانیهاست که در مناسبتهای مذهبی…
زمان مطالعه 10 دقیقه
آبله میمون، یک بیماری ویروسی است که در گذشته به عنوان بیماری محدود به…
زمان مطالعه 6 دقیقه
عفونت ریه، یک بیماری جدی است که میتواند منجر به عوارض خطرناک و حتی…
زمان مطالعه 9 دقیقه
عفونت رحم (آندومتریت) و کمردرد، دو مشکل شایع در بین بانوان هستند که گاهی…
زمان مطالعه 11 دقیقه
عفونت دندان، مشکلی شایع است که میتواند افراد را در هر سنی درگیر کند…
زمان مطالعه 10 دقیقه
نظر تست